Trigger

Nieuwerwets Wonen + Toekomst NaJOU

Datum: 12 maart 2024

Op 12 maart hadden we de tweede activiteit van onze club. Dit keer op het Stadskantoor van de gemeente Utrecht en daar kregen we informatie over de expositie Nieuwerwets Wonen in Utrecht: "Terug naar de Toekomst". Het betreft de tentoonstelling The Exploded View Materials & Methods", te vinden op de begane grond van het Stadskantoor. De installatie toont de mogelijkheden van circulaire bouwmethoden en biobased materialen vandaag, morgen en overmorgen. Verder zie je in de tentoonstelling o.a. voorbeelden van duurzame woningbouwprojecten in Utrecht, hoe je als bewoner aan de slag kunt gaan met biobased materialen en visies voor gezond en duurzaam samenleven in de stad.

De presentaties over biobased bouwen werden gehouden door Jitske Dix van de gemeente Utrecht en Jopie de Zeeuw, projectmanager Nature Building Project Company New Heroes, Biobased Creations. Op de bijgaande link meer informatie over lopende projecten.

https://biobasedcreations.com/project/possible-landscapes-regenerative-city/

Daarna te voet naar het World Trade Center, recht tegenover het Stadskantoor. We waren te gast bij Synchroon, bij Natalie Neary en we kregen nog een toegift van Paul Splinter van architectuurcentrum Aorta in het kader van Nieuwerwets Wonen. Na een heerlijke maaltijd kregen we van Natalie namens de initiatiefgroep Toekomst NaJOU een presentatie en toelichting op de enquête die is gehouden onder de leden over dit onderwerp. Daarna gingen we in 5 groepen apart brainstormen over verschillende items:

1. Relatie JOU en NaJOU

2. Leeftijdsgrens

3. Overgang tussen nu en de spliting

4. Ledenbeleid

5. Inrichting nieuwe club

Na een interessante plenaire terugkoppeling was de conclusie dat de initiatiefgroep nu verder kan met het uitwerken van het initiatief. De enquête, de opgehaalde kennis en input uit deze avond geven een schat aan informatie. Het plan is om tussentijds een meeting te organiseren, dat is nog nader te bepalen. Daarna volgt een eindvoorstel en om het geheel te formaliseren wordt er een extra ALV gehouden medio 2024.

Nadat Natalie en de andere leden van de initiatiefgroep (Inge Niks, Arjan Westerhof, Joris Gresnigt) werden bedankt, volgde de eindborrel in Metro City Kitchen, onderin het WTC. Al met al een mooi en gevarieerd programma en een hele inspirerende bijeenkomst.

De volgende activiteit, nummer 3, zal zijn op 3 april aanstaande.