Trigger

Bezoek Wisselspoor Utrecht (activiteit 3)

Datum: 10 april 2024

10 april jl. troffen wij elkaar alweer voor de derde keer dit jaar. De bijeenkomst kende 2 delen. Het eerste deel betrof het deels gerealiseerde project Wisselspoor, een grote gebiedsontwikkeling langs de 2e Daalsedijk in Utrecht.

De komende jaren bouwt Synchroon aan een autoluwe woonwijk met verschillende voorzieningen en veel groen. De nieuwe wijk gaat 'Wisselspoor' heten en heeft een stoere, industriƫle uitstraling. De nieuwe wijk wordt gebouwd op het oude bedrijventerrein van de NS en ligt tussen de 2e Daalsedijk en het spoor naar Amsterdam. In 2028 is de wijk klaar.

Wat komt er?

  • Maximaal 1.050 woningen. Er komen verschillende woningtypen: 30% sociale huurwoningen en 15% middeldure koopwoningen.
  • 28.000 m2 aan culturele, maatschappelijke voorzieningen, creatieve bedrijvigheid en horeca.
  • Er komen 2 parken: langs het spoor en aan de 2e Daalsedijk.
  • De wijk is autoluw. Een deel wordt helemaal autovrij.
  • Een nieuwe fietstunnel verbindt de nieuwe woonwijk met de Cartesiusdriehoek.
  • Bijna alle bestaande gebouwen op het oude bedrijventerrein blijven bewaard. De nieuwe wijk ziet er stoer en industrieel uit.

Met dank aan Noor Aghina van Synchroon voor de toelichting en rondleiding in het gebied.

(onderaan de foto 's volgt een impressie van deel 2 van de bijeenkomst inclusief de link naar de presentatie)


De nieuwe Omgevingswet

Na een geslaagde borrel met heerlijke burger in MOOS-Utrecht waren we aangekomen aan deel 2 van de bijeenkomst. Een presentatie van de belangrijkste aandachtspunten in de nieuwe Omgevingswet door NaJOU-lid Stephan Haak, specialist omgevingsrecht. Tijdens deze sessie bleek dat de nieuwe omgevingswet nog behoorlijk wat stof doet opwaaien omdat de implementatie bij veel partijen nog niet geheel gereed is. Conclusie was ook dat als we een aantal jaren verder zijn dat de Omgevingswet ons veel gaat brengen, gezien het feit dat er 26 wetten gecomprimeerd zijn naar 1 omgevingswet en dat alle facetten dan digitaal beschikbaar zijn. In de link de presentatie van Stephan.

2024 04 10 presentatie Najou Ow